Det är lätt att få en jämn och fin gräsmatta om man gör ett bra förarbete.

Nyanläggning av gräsyta

Läggningsanvisning för färdigt gräs

Grovplanering av ytan görs med matjord. Eller, är det lera som underlag kan man blanda i sand eller sandjord och därefter jordfräsa så att materialen blandar sig väl. Se till att ytan är ren från sten, kvistar, ogräs och rötter m.m.

Över grovplaneringen läggs sedan minst 10-15 cm tjockt med matjord som krattas och jämnas ut väl. Vi rekommenderar även att man vältar underlaget. Ytan måste vara fast och stadig när man ska rulla ut gräset. Toppa jordytan med 2-4 cm sand högst upp, då det blir lättare att jämna till eventuella håligheter i underlaget.

Fukta gärna upp underlaget några dagar innan läggning. Planeringen av underlaget kan göras i god tid före gräsleverans så att marken hinner sätta sig ordentligt. Tänk på att de ojämnheter som finns före gräset rullas ut även är kvar när gräset är på plats.

Omläggning av gammal gräsmatta

Resultatet uppnås bäst om man skalar av befintlig gräsyta. Därefter fyller man på med ca 5-10 cm matjord, och sedan jämnar till ytan.

Att rulla ut VEDUMS GRÄS

Läggningsanvisning för färdigt gräs

Färdigt gräs på rulle är färskvara. Det måste rullas ut omgående efter leverans annars kan det inträffa att gräsrötterna dör eller att gräset ”bränner” om det får ligga för länge i sina rullar.

Plocka isär rullarna om de inte genast blir utrullade. Vid utrullning av gräset är det bäst att börja vid en rak kant. Lägg ett område i taget, välta sedan och börja vattna, vänta inte tills hela gräsmattan är färdig.

Rullarna ska ligga i ”tegelstensförband” med skarvarna tätt ihop. Kantbeskärning görs enklast med en kniv med långt blad. Det går bra att gå försiktigt på gräset direkt efter utrullning.

Vattning

Det är viktigt att ge den nya gräsmattan ordentliga rotblötor direkt från början så att det inte blir några luftfickor mellan underlaget och det nya gräset. De första 4 veckorna måste det vara fuktigt vid gräsrötterna så att gräset har chans att rota sig ordentligt. Lättast att kontrollera det är att lyfta försiktigt på några ställen i den nya gräsmattan. Vattna ordentligt, ca 25-30mm/gång. Undvik att vattna i starkt solsken.

Första klippningen

Efter ca 14 dagar, när gräset har rotat sig, är det dags att klippa första gången. Klipp inte för kort, maximalt ¼ av stråets längd.
Efter ytterligare 3 veckor är det dags att gödsla den nya gräsmattan och vår rekommendation är 3-5kg fullgödsel (NPK ) per 100 kvm. Man ska passa på att gödsla när det regnar eller vattna efteråt så att gödslet smälter ner i jorden ordentligt.